miercuri, 10 septembrie 2008

Mocăniţa din Maramureş

Mocăniţa este un tren forestier, a cărui utilizare este din ce în ce mai restrânsă. Vechimea utilajelor şi costurile mari de întreţinere sunt doar două dintre problemele cu care se confruntă. Totuşi, mocăniţa supravieţuieşte datorită nevoii de deplasare a localnicilor, dar mai ales pentru că a devenit un obiectiv turistic.

Linia ferată pe ecartament îngust (760 mm) are o lungime de 56 km, între Vişeu şi Izvorul Comanului, a fost construită între anii 1930 - 1933. Locomotivele, model "Reşiţa", sunt fabricate in anii '50, greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goală de 20 tone. Vagoanele pentru turişti pot fi vagoane terasă sau vagoane clasă, dar există şi vagoane pentru materiale, platforme şi lemn.

Cele câteva halte de pe traseu - Novăţ, Cozia, Bardău, Botizu, Faina - erau cândva districte silvice, însă în prezent cabanele din lemn sunt lăsate în paragină. Halta Faina (situată la 34 de km de Vişeu) este cea mai răsărită, cu cele câteva gospodării şi patru căsuţe de vacanţă, care, aşezate dincolo de râul Vaser, la poala pădurii, pot oferi adăpost pentru circa 20 de turişti.

Drumul până la capătul traseului (Izvorul Comanului, la doi kilometri de graniţa cu Ucraina) durează aproape opt ore. După ce agaţă platformele cu buşteni de brad, mocăniţa se întoarce, după alte şase ore de coborâre, la Vişeu.

Adrese la care se pot afla mai multe:

http://www.travelworld.ro/atractii_romanesti/mocanita.php

http://www.hoinari.ro/index.php?cu=18593020030801

http://www.romanianmonasteries.org/ro/maramures/mocanita

www.ecotours.ro/ro/mersul_trenurilor.htm

www.skimaramures.ro

Turism Viseu www.turismviseu.ro/steamtraineng.htm

Maramures Turism Romania http://mmtourism.free.fr/index.html


http://www.infotravelromania.ro/maramures.html


http://www.ecotours.ro/ro/mocanita.html

Un comentariu:

Viseu de Sus spunea...

Vizitati Viseu de Sus: http://viseudesus.page.tl Multumesc!